Eid Al Fitr: kaftan & couscous

In de winkels en supermarkten staan mensen in lange rijen. De welbekende Kanaalstraat in Utrecht is levendiger dan ooit, zo draaien de kappers overuren. Iedereen is bezig met de voorbereidingen voor deze belangrijke islamitische feestdag: Eid Al Fitr. Je weet wel, SUIKERfeest. De dag waarop je de hele dag door suiker eet.

Foto: Hollandse Hoogte (HH)

Terwijl de één op zoek gaat naar de beste outfit of vlees gaat halen bij de slager, bevind ik mij een dag vóór Eid in de Albert Heijn. Ergens tussen de snoepafdeling en bakmixen sta ik met mijn winkelkarretje te zoeken naar dé beste bakmix die er is.

Ik heb het zelf bakken van cupcakes en koekjes namelijk opgegeven, nadat ik vorig jaar een hele dag in de keuken heb gespendeerd en uiteindelijk een bord met vier ‘normale’ (het is maar wat je normaal noemt) koekjes kon serveren. Oké, ik zal eerlijk toegeven dat ik mij heel even net als die Marokkaanse kokkin Choumicha voelde. Vooral toen ik in de spiegel keek en overal meel zag zitten. Even overwoog ik op dat moment de koksopleiding te volgen!

Naast die heerlijke na’na thee die ik met te veel suiker serveer, zet ik ook de Wolkencake van Dr. Oetker op tafel. Een beetje reclame kan op deze dag geen kwaad, toch? Ik heb met mijn familieleden afgesproken dat er wordt gezwegen als iemand vraagt wie deze heerlijke cake heeft gebakken. Had ik trouwens al verteld over de dure Beverwijk theeglazen die alleen voor speciale gelegenheden uit de kast worden gehaald? Ze zijn niet rood met geel en groen, maar helemaal zilver. Met een randje Marokkaanse perfectie.

Tenslotte wil ik er natuurlijk ook op deze dag flitsend uitzien (zodat ik op de bank kan zitten met een glas thee en mijn pink die omhoog wijst). Daarom heb ik een dag eerder voorbereidingen getroffen. Samen met mijn zussen struinen we al onze koffers met Marokkaanse jurken af, op zoek naar die éne perfecte kaftan. Trust me, de klassiekers blijven tijdloos.

Wat we daarna doen? We hebben een J, een A, een V en een A! Wat wordt het dan? Javastraat in Amsterdam! Opzoek naar een hoofddoek die bij de jurk past, slenteren we door de straat. Hier en daar stoppen we om wat onnodige dingen te kopen. En dan, voilà, is er een flitsende outfit voor Eid Al Fitr!

Hoe het er dit jaar aan toe zal gaan? Waarschijnlijk hetzelfde zoals ieder jaar. In de ochtend zal ik moeten vechten voor mijn douchebeurt en tijdens het Eid-gebed zal ik mijn schoenen op een vindbare plek moeten verstoppen. Maar raad eens wie er op het laatste moment weer karnemelk moet gaan halen voor bij de couscous? Yeah, that’s right. Rennen voor het vaderland voordat mijn deel van de couscous op is. Had ik al gezegd dat ik dat gewoon in mijn kaftan doe?