Islamitische volleybalvrouw gaat viral

Twee teams, één wedstrijd en duizenden reacties. Het is misschien wel de meest besproken foto van de Olympische Spelen tot nu toe. Aan de ene kant van het volleybalnet een Duitse speelster in bikini en aan de andere kant een speelster van het Egyptische team gehuld in sportlegging, sporttrui en hijab. Men spreekt online van een ‘culture clash’.

De Olympische Spelen is misschien wel dé plek waar het draait om sportprestaties en niet om achtergrond, religie of geaardheid. Toch lijkt de kledingkeuze van de islamitische volleybaldames veel los te maken op het internet. Zo wordt het verschil in kleding door critici gezien als een clash tussen westerse vrouwen en niet-westerse (dan wel islamitische) vrouwen. Zij vinden de kledingkeuze een negatief imago voor Egypte. Weer anderen zien het als onderdrukking van de speelsters.

Toch zijn er veel online reacties te vinden waar de vrouwen geroemd worden om hun kledingkeuze. Het is voor het eerst dat de volleybalspelers met lange kleding meedoen aan een volleybalwedstrijd. Pas sinds 2012 is het toegestaan een lang shirt en broek te dragen tijdens het beachvolleyballen.

De dames worden online als een voorbeeld genoemd voor andere islamitische, sportende vrouwen die hetzelfde kledingprobleem ondervinden. De foto laat zien dat je kan sporten op topniveau ongeacht je geloof. Sporten brengt daarnaast mensen met verschillende achtergronden bij elkaar.

Maar het allerbelangrijkste, volgens een groot aantal mensen online, is om naar de prestaties te kijken van de sporters en niet naar het uiterlijk.

Foto: Hollandse Hoogte (HH)