Een Somalische Nederlander loopt het vliegveld van New York binnen


Zegt de douanemedewerker tegen Somalische Nederlander:
-“Je weet dat er een inreisverbod, he?
Zegt de Somalische Nederlander:
-“Dat weet ik, maar ik ben gewoon Nederlands met een Nederlands Paspoort.”  
Zegt de douane medewerker: “Je bent geselecteerd voor een willekeurige check. Loop je mee?”

Dat is een beetje hoe ik denk dat het zal gaan over twee weken. Dan ga ik voor een citytrip naar New York. Of in elk geval een poging doen om de VS binnen te komen. Voordat het inreisverbod was aangekondigd, maakte ik al grapjes of ik het land wel binnen zou komen nu Trump dan toch echt president is. En nu, maand later, heb ik het gevoel dat  Broederliefde’s ‘Ik was al Binnen’ voor mij is geschreven.

De adem van Trump is warm, vochtig en stinkt. En hier in Nederland voelen we ‘m al te goed in onze nek. Dit is nog een keer het bewijs van hoe de wereld in elkaar kan klappen als we de verkeerde mensen de macht geven. Dit is wat gebeurd wanneer we angst en xenofobie de boventoon laten voeren in hoe we denken, doen en politiek bedrijven. Ik kan nog 3000 woorden schrijven over hoe Trump homonationalistisch beleid voert door LHBTQI rechten te steunen en daarmee zijn discriminerende acties goed probeert te praten. Hoe hij Amerika weer great probeert te maken door het land te verenigen middels vreemdelingenhaat. Hoe hij in fucking 2017 de media probeert af te schilderen als fake omdat zij niet meespelen met zijn spelletje. Maar ook hoe de media weer op hun beurt verhalen naar buiten brengen met verkeerde informatie (Quebec schietpartij) omdat die informatie past bij het heersende narratief in de media. Echt, ik kan uren doorgaan.

Veel liever wil ik het hebben over hoe we een Trump-fiasco kunnen vermijden in ons Nederland. Veel liever wil ik het hebben over het recht dat wij hebben om te stemmen. Een recht waar we bij eerdere verkiezingen niet genoeg gebruik van hebben gemaakt. En daarom zeg ik: Let’s make voting great again. Laten we ervoor zorgen dat we op 15 maart wel de juiste beslissing nemen en niet haat en uitsluiting de dienst laten uitmaken. En met we, bedoel ik, wij jonge mensen.

Het zijn namelijk jij en ik, de twintigers van het Nederland van nu, die weten hoe het echt in elkaar steekt in Nederland. Dat er op ROC’s, hogescholen, universiteiten, werkvloeren, coffeeshops, kledingwinkels en in de clubs een soort zingende harmonie bestaat waarin wij naast elkaar en met elkaar kunnen leven. Waar in het studentikoze Utrecht studenten vreedzaam in Lombok met haar mega-moskee kunnen wonen. En ja, ook tussen ons wringt het, maar dat is oké. Van mening verschillen en gesprekken voeren is wat ons verrijkt. Dus laat dat alsjeblieft de boventoon voeren. Neem niet genoegen met een kieswijzer. Ga jezelf onderwijzen. Bedenk wat belangrijk is voor jou en stem op 15 maart!