Een ode aan Appie

Bron: Hollandse Hoogte (HH)


Nog geen week geleden kwam het afgrijselijke nieuws van Abdelhak Nouri’s blijvende hersenschade. Bij velen kwam het nieuws hard aan. Niet alleen bij voetballiefhebbers, maar in heel Nederland was het verdriet voelbaar.

“Iedereen begon Nouri te claimen. De Marokkaan, de Nederlander, de Amsterdammer, de Ajacied, de moslim, de christen, zelfs de PVV’er. Iedereen! Appie is van ons allen”, schreef redacteur van Studio Voetbal Nordin Ghouddani. En niet op een negatieve manier, nee, Nouri bracht Nederland bij elkaar.

En zo werd er geschreven over de goedlachse, vriendelijke, bescheiden, lieve Appie Nouri. Vol liefde, vol verdriet. We hebben een paar van deze odes aan en fragmenten over Appie verzameld.

Eberhard van der Laan
Saïda Maggé interviewde voor AT5 de Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan. Ook hij is geschrokken van het nieuws. “Hij is niet alleen een weergaloos talent, hij was ook een heel leuk ventje. Op zijn Amsterdams: een heel leuk gassie, die open en aardig was.”


Youp van ’t Hek
Youp van ’t Hek schreef een column waarin hij voorzichtig vraagt of ‘De Toekomst’, het trainingscomplex van Ajax, misschien de naam ‘Appie’ kan gaan dragen.

Barbara Barend, Ajouad El Miloudi en Khalid Sinouh bij Eva Jinek
Het gesprek tussen de voetbalanalist, sportjournalist, interviewer en Eva Jinek is doordrenkt van emotie. De trillende stem van Barbara Barend, de “ik word er bijna emotioneel van” van Ajouad en de zorgen van Khalid. Allen spreken ze met immense waardering voor de jonge voetballer, maar vooral ook voor de persoon Appie.

James Worthy
“Ik liep van de bank naar het scherm en probeerde hem wakker te tikken. Eerst zachtjes. Toen hard. Mijn zoon kwam naast me staan en vroeg wat ik aan het doen was. Ik zocht naar woorden, maar vond de stilte”, James Worthy gunde Amsterdam een Nouri. “Zo veel talent, zo weinig tijd.”

En dan natuurlijk, zoals al eerder genoemd, de emotionele column van Nordin Ghouddani. “We hielden geen rekening met de wil van Allah. Zijn wil is wet. Hij heeft een ander plan. En Nouri speelt daarin de hoofdrol. Als voetballer kan hij vriend en vijand verbinden. Ook al heb je een hekel aan Ajax, als je Nouri ziet voetballen, verdampt die haat in liefde. Liefde voor de voetballer Nouri.” Lees zijn prachtige column hier.