Socioloog Duyvendak: “Nederland islamiseert niet, moslims ver-Nederlandsen juist”

Nederland islamiseert niet, moslims ver-Nederlandsen juist. Dit stelt socioloog Jan Willem Duyvendak in een gesprek met NPO Radio 1 programma ‘Dit is de dag’. De term ‘islamisering’ wordt vaak gebruikt in politieke debatten en interviews. Wat met de term bedoeld wordt is volgens de socioloog niet altijd even duidelijk.

Volgens Duyvendak wordt met de term ‘islamisering’ bedoeld dat bepaalde kernwaarde uit de Nederlandse samenleving onder druk staan, zo niet op omvallen staan. Maar dit kan niet zo makkelijk gesteld worden volgens de socioloog. Hij stelt dat in het algemeen in Nederland homorechten en vrouwenrechten nog nooit zoveel steun hebben gekregen van politieke partijen als dat nu het geval is. “Met dank aan de islam?”, vraagt radiopresentator Tijs van den Brink. Duyvendak: “In ieder geval gebeurt dit een deel door een reactie op de islam.” Dit omdat moslims deze rechten niet zouden omarmen, zegt de socioloog. Maar hij wil deze negatieve beeldvorming en onderbuikgevoelens nuanceren.

“Er is nog nooit zoveel uitgesproken steun geweest voor wat typisch Nederlands is”, zegt Duyvendak. Van Denk Brink vraagt of dit ook het geval is bij moslims. “Langzamerhand gaan moslims meer lijken op gemiddelde Nederlanders”, antwoordt Duyvendak. Dan wijst hij op opleidingsniveau, arbeidsparticipatie, arbeidsniveau en de deelname van vrouwen met een migrantenachtergrond aan de arbeidsmarkt. Ook zegt hij dat de tweede generatie de Nederlandse taal machtig zijn en qua opvattingen is een kleine groep van de moslims conservatiever maar de grootste groep wordt gemiddeld genomen liberaler. “Ze hebben een meer protestantse individuele opvatting van het geloof”, zegt de socioloog.

Ook wordt in het gesprek gesproken over de angst voor radicale en gewelddadige moslims. Dit is volgens Duyvendak een terechte angst maar er moet ook gekeken worden naar hoe de situatie nu is. “Moslims ontwikkelen een gematigde en liberale variant van de islam.” De socioloog benadrukt dat het voor deze moslims pijnlijk is om te horen dat zij in een adem worden genoemd met de radicale en gewelddadige moslims. Hij stelt dat politici zich duidelijker moeten formuleren als het gaat om onderwerpen als de islam en integratie en dat ze zich meer bij de feiten moeten houden. “Nederland is nog nooit zo progressief geweest en moslims gaan langzamerhand meer op de gemiddelde Nederlander lijken”, zegt Duyvendak in het gesprek.

Luister hier naar het hele gesprek.