Drukte bij stembureau Amsterdam Nieuw-West

In de Goeman Borgesiusschool in Amsterdam Nieuw-West is voor de Tweede Kamerverkiezingen een stembureau geïnstalleerd. In de gymzaal van de basisschool kunnen de Amsterdammers hun stembiljet invullen. Een uur voordat de deuren gaan sluiten wordt het wat drukker aan de Aalbersestraat. Op wie gaan de buurtbewoners hun stem uitbrengen en waarom vinden ze het belangrijk om te stemmen?

Ton Stor is samen met zijn gezin naar de school gekomen. Hij is in het dagelijks leven kok en stemt al dertig jaar op dezelfde partij: de VVD. Hij is gemeenteraadslid geweest voor de VVD en is nog steeds politiek actief voor de partij. Hij vindt het dan ook belangrijk om te gaan stemmen. “Als je niet gaat stemmen moet je ook achteraf je mond houden.”

Ook de 21-jairge Osama Mian vindt het belangrijk om zijn stem te laten horen. Hij is student werktuigbouwkunde in Delft, maar woont in Amsterdam Nieuw-West. Hij steunt Alexander Pechtold van D66 omdat de partij volgens hem niet te rechts, maar ook niet te links is. Mian vindt de D66 daarnaast student-vriendelijk, een belangrijk punt waarop hij politieke partijen beoordeeld. Hij ziet het belang van stemmen nu meer dan ooit: “Als je niet stemt beïnvloed je de verkiezingen ook. Je zag het met de Brexit en met Trump”, zegt de Nederlands-Pakistaanse.

Achter hem loopt een getrouwd koppel het schoolplein af. Als de 27-jarige pedagoge hoort wat haar man heeft gestemd, klinkt ze verrast. “Heb je D66 gestemd? Je zei net nog dat je GroenLinks zou gaan stemmen?”, zegt ze verbaasd tegen haar man. Zelf heeft ze haar stem op GroenLinks uitgebracht. Ze wilden beiden op een partij stemmen die volgens hen de meest inclusieve stem laat horen. De Nederlands-Marokkaanse pedagoge en online-adviseur willen liever niet met naam genoemd worden in het artikel.

De 54-jarige administratieve medewerkster aarzelt in eerste instantie ook om een praatje te maken en om te vertellen op wie ze stemt. Ze heeft bijna haar hele leven op één partij gestemd, daarna is ze een tijdje zwevende kiezer geweest, maar dit jaar is ze weer trouw aan haar oude partij. “Ik sta niet achter alles wat de partij doet waarop ik heb gestemd. De leider is een slappeling maar dat maakt niet uit voor de partij zelf.” Ze vindt het stemmen een recht waar iedereen gebruik van zou moeten maken. “Anders beslissen anderen over je”, vertelt ze. De Amsterdammer woont inmiddels 45 jaar in Amsterdam Nieuw-West. “Ik heb deze buurt van een mooie wijk naar een achterstandswijk zien veranderen”, zegt ze.

Ze wordt aangesproken door de 45-jarige Shada Jahangir die graag wil vertellen op welke partij ze heeft gestemd. Ze is samen met haar nichtje Shaista Hashmi vanavond naar het stembureau gekomen. De twee Nederlands-Surinaamse wisten niet van elkaar wat ze gingen stemmen. De 27-jarige Hashmi heeft op DENK gestemd waarop haar nicht verrast reageert, zij heeft zelf op GroenLinks gestemd. “We zijn familie, we lijken vaak op elkaar maar soms ook weer niet”, zegt Jahangir. Beiden moslima’s willen dat de politiek verandering brengt.

Hasmi hoopt dat DENK deze verschuiving in de politiek kan brengen: “Allochtonen stemmen niet op DENK vanwege hun achtergrond maar omdat de partij durft op te komen voor de mensenrechten wereldwijd. Ik vond het bijvoorbeeld goed dat DENK-leider Tunahan Kuzu niet de hand van Israëlische premier Netanyahu schudde vorig jaar, zij hebben tenminste lef.” Het is de eerste keer dat 27-jarige Hashmi gaat stemmen: “Ik onderzoek vooraf waar de partij voor staat en ik ga deels op mijn gevoel af, uiteindelijk weet je nooit wat ze waar kunnen maken. Zwetsen kunnen ze in de politiek allemaal heel goed.”