Diversiteitsprijs voor ‘Project Old Skool’

Het ‘Project Old Skool’ van Stichting Gebouw 52 uit Eindhoven is gekozen tot de beste organisatie op het gebied van diversiteit. Het project heeft de Code Culturele Diverstiteit (CCD) Award 2017 en 5000 euro gewonnen. Volgens de jury vervult de organisatie een voorbeeldfunctie in de culturele wereld. Jonge begeleiders leren de senioren over graffiti, rapmuziek en hiphop. Lees hier een interview met Angelo Martinus, eigenaar van Mad Skills en oprichter van het ‘Project Old Skool’.

Foto: Henk Rougoor

Wat is het voor project?
“Jongeren brachten tijdens het ‘Project Old Skool’ ouderen kennis bij over ‘urban culture’. Zo gingen graffitikunstenaars samen met senioren op pad om op locatie te leren over de kunst van graffitispuiten. Dit moet ervoor zorgen dat de oudere generatie zich veiliger gaat voelen op deze plekken. Het project is opgezet om meer verbondenheid te creëren, en begrip te krijgen voor elkaars cultuur.”

Hoe is het om deze prijs te winnen?
“Wij waren aangenaam verrast. Iemand van het bestuur heeft ons aangemeld. Dat wij genomineerd waren was al een grote verrassing, daadwerkelijk winnen hadden we nooit verwacht. De prijs zorgt ervoor dat we erkenning en waardering kijgen voor het werk dat wij doen.”

Wat maakt jullie project zo bijzonder?
“Wij hebben met ons project twee generaties bij elkaar gebracht. We hebben geprobeerd de vooroordelen die deze groepen over elkaar hebben weg te nemen. De jongeren en de ouderen hebben van elkaar kunnen leren en ze zijn erachter gekomen dat ze ook veel gemeen hebben met elkaar. Dit is denk ik het bijzondere aan ‘Project Old Skool’ geweest.”

Hoe gaan jullie om met diversiteit?
“Bij de urban community is diversiteit natuurlijk vanzelfsprekend. Wij kijken niet naar de achtergrond van mensen. Wij waarderen mensen op hun talent, interesse en passie. Met ‘Project Old Skool’ hebben we senioren kennis laten maken met deze cultuur. Op deze manier hebben we ook de aandacht van senioren kunnen trekken voor culturele diversiteit. Al was dit niet per se de insteek van ons project. Wij stonden er niet bij stil, het is er gewoon.”

Is er genoeg aandacht voor culturele diversiteit?
“Ik denk dat er steeds meer aandacht is voor culturele diversiteit in Nederland. De samenleving verandert en daar moet je op inspelen. Door initiatieven als de Code Culture Diversiteit wordt het thema aangekaart.”

Wat gaan jullie met het prijzengeld doen?
“Wij gaan door met het opzetten van nieuwe initiatieven. We organiseren al vijftien jaar evenementen voor jongeren en daar gaan we natuurlijk mee door.”

Zijn jullie nu nog bezig met andere projecten?
“Ja, wij zijn nu bezig met een theatershow ‘The Ruggeds – Adrenaline’. We gaan langs bij negentien theaters in verschillende steden. The Ruggeds is een danscrew met verschillende breakdancers.”

Bekijk hier een filmpje om een indruk te krijgen van ‘Project Old Skool’