Demonstraties Russische ambassade

Zo’n honderd Syriërs protesteerden gister bij de Russische ambassade in Den Haag.  Syriërs die recent hun vaderland hebben verlaten en Nederlandse Syriërs die al langer in Nederland wonen kwamen bijeen. Ze vroegen om aandacht voor de situatie in Aleppo waar al zeker 82 Syriërs zijn geëxecuteerd. De Syrische Wassim Hassan, te zien in de het bovenstaande filmpje, kondigde aan dat hij in hongerstaking gaat.

Gisteren was een staak-het-vuren ingegaan, inmiddels zijn er weer vuurgevechten geweest. De uittocht van rebellen en inwoners moet nog op gang komen. Er zitten nog zo’n vijftigduizend inwoners vast in de stad. Op internet en social media stromen emotionele boodschappen van de inwoners van Aleppo binnen. Vele Syriërs nemen afscheid in deze filmpjes en Tweets omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze de slag om Aleppo niet overleven.

Demonstraties
Journalist Nadia Moussaid interviewde de demonstranten bij de Russische ambassade in Den Haag voor het radioprogramma Nieuws en Co. “Voor mij heeft het zin om hier te staan. Aan de ene kant heb ik de hoop opgegeven aan de andere kant spreek ik mijzelf moed in”, zegt een Syrische Nederlandse die zevenentwintig jaar geleden is gevlucht.

Verdeelde stad
De stad was tot deze week verdeeld in tweeën. Het oostelijk deel van het land was in handen van de rebellen maar dat is nu terug heroverd door regeringstroepen, die het westelijk deel van de stad controleren. De Verenigde Naties maakt zich grote zorgen om burgers die in Oost-Aleppo gevangen zaten. Sommigen inwoners konden vluchten, anderen zijn ter plekke doodgeschoten. Regeringstroepen stormden voor de operatie ook huizen binnen waarbij onder meer vrouwen en kinderen zijn omgekomen. De oorlog in Syrië tussen regeringsleger en rebellen is vijf jaar geleden uitgebroken. Inmiddels zijn honderdduizenden slachtoffers gevallen en zijn miljoenen Syriërs op de vlucht geslagen.

Foto en filmpje: Nadia Moussaid

demonstratie