Demonstranten vragen aandacht voor situatie in Marokko

In Amsterdam hebben zo’n 500 Nederlandse Marokkanen gister een protestmars gehouden tegen het beleid van de Marokkaanse overheid die de afgelopen maand tientallen activisten heeft opgepakt. Comité Rif Alert! heeft de mars georganiseerd om meer aandacht te vragen voor de situatie in Marokko. 

Foto: Hollandse Hoogte (HH)

De protestmars begon op de Dam en eindigde op het Museumplein. Onder andere voormalig PvdA Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch en D66 Tweede-Kamerlid Salima Belhaj spraken de menigte toe.

In het Rif-gebied, in het noorden van Marokko, is vanaf vorig jaar oktober een protestbeweging ontstaan met als leider Nasser Zafzafi. De Marokkanen eisen betere basisvoorzieningen en gelijke rechten. De regering in Rabat heeft afgelopen maand honderden demonstranten opgepakt, waaronder ook Zafzafi.

Ook vandaag wordt er gedemonstreerd in Amsterdam. De Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland roept op tot solidariteit met de vrouwen van de Rif. Eerder werd er al in Den Haag en Rotterdam gedemonstreerd tegen de gebeurtenissen in Noord-Marokko.