De reacties op burgemeester Marcouch

Veel reacties volgden het nieuws dat Ahmet Marcouch de nieuwe burgemeester van Arnhem gaat worden. Zoveel zelfs, dat de reacties hoofdonderwerp van het nieuws werd, meer nog dan zijn aanstelling.

PVV-leider Geert Wilders bijvoorbeeld is boos dat Marcouch burgemeester wordt en gaat vanmiddag een half uur demonstreren in Arnhem. “De heer Marcouch is fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi en wilde van Amsterdam Nieuw-West een islamitisch stadsdeel maken. Hij lijkt mij meer geschikt als burgemeester van Rabat dan van Arnhem”, zei Wilders in een persbericht.

Maar niet alleen – de voorspelbare – Wilders reageerde. GeenStijl deed een rondje Tweede Kamer op zoek naar reacties en vond deze onder andere bij Thierry Baudet. “Zelfs na deze verkiezingsuitslag, zelfs als Nederland zo ontzettend heeft willen afrekenen met de PvdA; je krijgt ze gewoon niet weg. Sommige mensen vergelijken het met herpes. Je denkt elke keer dat je er vanaf bent, maar het komt altijd weer terug”, zei hij tegen de camera.

En ook Kuzu van DENK had wat aan te merken op de aanstelling van Marcouch. Hij twitterde: “Knap werk van @ahmedmarcouch. Want wie anders kan 219 stemmen halen op 15 maart in #Arnhem om paar maanden later burgemeester te worden?”

De nieuwe burgemeester trekt het zich niet zoveel aan. “Dat typeert zijn politiek”, reageerde Marcouch eerder in het AD. “Ik ben trots dat ik in een land woon waar iedereen het recht heeft om te demonstreren, om welke reden dan ook, ongeacht zijn afkomst en politieke overtuiging.”