“De ramadan is voor mij een kans om dichter bij mijn Heer te komen”

We zitten inmiddels in de eerste week van de ramadan. Eén van de belangrijkste punten in de ramadan is bezinning. Dat geldt ook voor de Deen Travellers. De Deen Travellers zijn bekend geworden door hun fietstocht van Nederland naar Mekka.    

Wat betekent de ramadan voor jou?
Mohammed: “De ramadan is een gezegende maand. Ik heb de kans om dichter bij mijn Heer te komen. Ik ervaar meer motivatie om het beste uit mezelf te halen, vooral in mijn relatie met de Koran. Tijdens de ramadan probeer ik me hier extra in te verdiepen. De Koran begrijpen, memoriseren en praktiseren. Voorheen richtte ik me vooral op de Koran uitlezen, maar dit jaar wil ik het anders aanpakken. Ik wil me graag richten op een soera en me hierin verdiepen.”

Rudy: “Focussen op reflectie en waardering in het leven. Beter nadenken over keuzes. Ook wil ik me bezig houden met de natuur.  Dat doe ik door het jaar heen sowieso al, maar dat gaat niet altijd goed. Als je hier tijdens de ramadan mee bezig gaat, krijg je meer waardering voor de natuur en voor eten. Dat versterkt mijn motivatie om door te gaan met waar ik mee bezig ben.”

Waar let je meer op tijdens de ramadan? 
Mohammed: “Geen fouten maken en meer goede dingen doen. En op een andere manier een relatie hebben met de Koran. Bij het openen van de Koran stel ik mezelf de vraag: wat zegt hier Allah tegen mij? Dat gesprek ga ik tijdens de ramadan aan en ik ga op zoek naar antwoorden. Het is ook een tijd om op te laden. Als je in de ramadan oplaadt, dan kun je daarna weer verder. Het is een training voor jezelf, alles eruit halen wat er in zit.”

Rudy: “Op gezonde voeding. Veel groente en fruit eten. Niet te véél eten en daar bewust mee omgaan. En natuurlijk proberen zoveel mogelijk zegeningen te ontvangen van Allah. Dit door goede daden te verrichten zoals bij mensen op bezoek gaan, zieke mensen bezoeken, het gebed verrichten en de Koran lezen.”

Welke voorbereidingen tref je?
Mohammed: “Vrij weinig. Ik hoop dat ik überhaupt de ramadan ga halen. Ik ga vooral nadenken wat ik deze ramadan anders en beter ga doen.”

Rudy: “Hetzelfde als Mohammed. Het is vooral mentaal voorbereiden. Wat kun je het beste wel en niet doen.”

Hebben jullie nog tips?
Mohammed: “Maak contact met de Koran. Vraag je af wat de Koran je wil vertellen en verdiep je in de woorden van Allah.”

Rudy: “Eet genoeg groente en fruit en eet niet te veel. Probeer bewerkt voedsel te vermijden en eet vers voedsel zoals Allah dat het bedoeld heeft. Verricht veel gebeden want wij hebben Allah nodig, zodat hij ons op het rechte pad kan leiden.

Als we het over voedsel hebben, kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om te minderen met vlees eten. Bijvoorbeeld alleen twee keer per maand. Veel mensen eten dagelijks vlees, en al helemaal tijdens de ramadan. Dat maakt het eten van vlees niet speciaal. Probeer minder vlees te eten. Zo krijg je ook waardering voor het dier dat heeft geleefd. Kijk naar hoe de profeet Mohammed heeft geleefd. Je kunt de ramadan goed voor gebruiken om je daar bewust van te worden.

En ga de natuur in. Kijk en ontdek wat Allah heeft gecreëerd en ga dat waarderen. Dat is een deel van de bewustwording.”