De Nieuwe Maan – komende uitzending

Gasten in de uitzending

Aanstaande vrijdag 24 november 2017 is de elfde aflevering van de wekelijkse talkshow De Nieuwe Maan, om 17.35 uur op NPO 2.

Ratko Mladic – Srebrenica
Ratko Mladic (74 jaar) was in de jaren ‘90 de generaal van het Bosnisch-Servische leger. Tegen hem werd levenslang geëist wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht. Afgelopen woensdag werd Ratko Mladic door het Joegoslaviëtribunaal veroordeeld tot levenslang, o.a. voor genocide in Srebrenica. Wat voor effect heeft de uitspraak op het leven van mensen die de oorlog hebben meegemaakt? Aan tafel: Lidija Zelovic (filmmaker), die in 1993 op 22-jarige leeftijd uit Bosnië vluchtte.

Pieten
Afgelopen zaterdag gingen anti-Zwarte-Piet-demonstranten (Kick Out Zwarte Piet) per bus naar Dokkum om te demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Daarvoor hadden zij toestemming gekregen van de gemeente Dongeradeel. Zij werden echter op de A7 tussen Joure en Heerenveen op illegale wijze tot stoppen gedwongen door voorstanders van Zwarte Piet, die de snelweg hadden geblokkeerd. Burgemeester Waanders besloot uit veiligheidsredenen de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet te verbieden. Wordt het demonstratierecht uitgehold door dit soort illegale acties. Aan tafel: Mitchell Esajas (sociaal ondernemer en activist) en Wil Eikelboom (advocaat).

Zeventien (Theatervoorstelling)
Zeventien is een leeftijd waarop je net tussen alles in zit, op de drempel van meisje naar vrouw. Met regisseur Eva Line de Boer zoeken vijf (moslim)meisjes naar de ideale manier om zichzelf en hun dromen in beeld te brengen. Verdwaald tussen verschillende culturen gaan Ayisha, Elem, Şeyda, Tuğçe en Sanaz op zoek naar wie ze zijn, welke film hun leven het dichtst benadert en hoe ze het liefst gezien worden. Van halal tot haram, en alles wat daartussen zit. Aan tafel: Ayisha Siddiqi (toneelschoolstudent) en Tuğçe Yavuz (leerling vwo).