De Nieuwe Maan – 8 maart

Pegida-actie tegen As-Soennah Moskee

Afgelopen weekend werden de bezoekers van de As-Soennah Moskee opgeschrikt door een etalagepop en spandoek met beledigingen over de profeet Mohammed. De extreemrechtse anti-islambeweging Pegida eiste de actie op en kondigde meteen meer acties aan. De Nieuwe Maan brengt Pegida en Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland aan tafelEdwin Wagensveld(voorman Pegida Nederland) vs. Saïd Bouharrou (vice-voorzitter Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland).

Emancipatie moslima’s

De feministen die strijden voor vrouwenrechten in de islamitische wereld hebben het niet gemakkelijk. In plaats van steun voor hun strijd, worden ze vaak weggezet als polariserend en zelfs als een uithangbord van extreemrechts. De Nieuwe Maan maakt op de Internationale Vrouwendag de balans op: hoe staat het ervoor met de emancipatie van moslima’s anno 2019? Aan tafelShirin Musa (directeur Femmes For Freedom) & Darya Safai (vrouwenrechtenactivist), die zich beide inzetten voor vrouwenrechten.

Column

‘Emancipatie van de moslimvrouw: wat houdt dat in?’, vraagt Nazmiye Oral in haar column: ‘Bezet de vrouw niet met jouw visie, want zij is een nieuwe wereld aan het baren.’