De Nieuwe Maan – 7 oktober

Vloggers zijn de supersterren van de nieuwe generatie. Ook steeds meer moslima’s met een hoofddoek oftewel een hijab vloggen, over mode, cosmetica en hun gezinnen. Ze zijn rolmodellen voor hun volgers en gespecialiseerd in modest fashion. Fashionblogger Hodan Yusuf vertelt over het fenomeen ‘modest fashion’ en hoe dat zich online manifesteert.

Een van de grootste taboe’s binnen de islam is van je geloof af te stappen. Hoe moeilijk is het om je geloof te verlaten? Aan tafel onderzoeker Gert Jan Geling, die onderzoek doet naar ex-moslims en docente biologie Fati Benkaddour, die vertelt over haar eigen strijd.

Regeringspartij VVD wil dat er harder wordt opgetreden tegen imams die islamitische huwelijken sluiten zonder dat het echtpaar eerst voor de wet is getrouwd. Dat is illegaal en leidt tot vrouwenonderdrukking, stelt Kamerlid Van Wijngaarden. Daarom heeft hij een initiatiefnota geschreven, waarmee hij wil bereiken dat de wet voor zal schrijven dat koppels eerst een burgerlijk huwelijk moeten sluiten, voordat ze een religieus huwelijk aan kunnen gaan. De gemeente controleert dan of beide partners wel meerderjarig zijn en of er geen sprake is van huwelijksdwang. Over deze nota een gesprek aan tafel met Shirin Musa, oprichter van Femmes For Freedom. Zelf zat zij in een huwelijkse gevangenis toen zij niet religieus van haar man kon scheiden.

Comedian, muzikant en radiomaker en deze week voor de tweede keer als columnist bij De Nieuwe Maan. Ditmaal vertelt Yahia Yousfi over de Marokkaanse verkiezingen en wat die gemeen hebben met de Nederlandse verkiezingen.