De Nieuwe Maan – 7 april

Het was raak in Amsterdam, Eindhoven en Arnhem. Homo’s zijn in elkaar geslagen en bespuugd. De mishandeling in Arnhem werd direct groot nieuws en half Nederland liep, net als de mishandelde mannen uit Arnhem, hand in hand uit protest tegen het geweld. We bespraken het geweld en de nasleep met de ambassadeur van de Gay Pride: Souad Boumedien, Dino Suhonic van Stichting Maruf en vlogger Ricardo.

Wat betekent de uitspraak van het Europees hof van Justitie die 14 maart gedaan werd voor moslims en werknemers in Nederland? We bespraken het met Farida Yahyaoui en Hicham el Yousfi die zelf iets meemaakten en met advocaat Hella Vercammen die bedrijven juist wil helpen een neutraal bedrijfsreglement op te zetten.

Theatermaker Melih Gençboyaci is een nieuwe Nederlander. Volgende week gaat zijn voorstelling ‘Vijfduizendtweehonderdwoorden’ in première. Daarin laat hij zien hoe nieuwe Nederlanders de Nederlandse taal eigen proberen te maken aan de hand van 5200 woorden. Hij besprak bij ons de voorstelling. Ook zijn medespelers, die allemaal nieuwe Nederlanders zijn, zaten in de studio.