De Nieuwe Maan – 6 oktober

Gasten in de uitzending

Aanstaande vrijdag 6 oktober 2017 is de vierde aflevering van de wekelijkse talkshow De Nieuwe Maan, om 17.35 uur op NPO 2.

Adoptie
Onlangs onthulde het tv-programma Zembla een grootschalige babyhandel in Sri Lanka. Van de duizenden baby’s die in de jaren tachtig vanuit Sri Lanka naar Nederland zijn geadopteerd, blijken de papieren op grote schaal te zijn vervalst. Een klap in het gezicht van geadopteerden. Zij willen weten wat hun werkelijke achtergrond is. En eisen hulp van de overheid. Aan tafel een gesprek met Chamilla Seppenwoolde (bestuurslid van de United Adoptees Internationaal), René Hoksbergen (Emeritus hoogleraar adoptie aan de Universiteit Utrecht) en Amanda Janssen, met een persoonlijk verhaal.

Black Achievement Month (BAM)
De hele maand oktober staat in het teken van zwarte rolmodellen op allerlei gebieden: veel kunst en cultuur, maar ook wetenschap, gezondheidszorg en architectuur komen aan bod. Dit initiatief is vanuit de Verenigde Staten overgewaaid waar het al langer wordt georganiseerd. In Nederland wordt er meer naar de toekomst gekeken in plaats van de geschiedenis. Het doel van BAM is om zwarte talenten zichtbaar te maken. Sylvana Simons komt praten over BAM en over rolmodellen in de Afro Caribische gemeenschap.

DAD
Nasrdin Dchar is net weer begonnen met zijn voorstelling DAD, een persoonlijk verhaal over zijn vader, Nasrdins angsten, en hoop voor de toekomst. Hij wil verbinden, bestrijdt haat met liefde maar is wel eerlijk over wat er mis met onze polariserende samenleving.