De Nieuwe Maan – 6 december

Docu Bestemming Sobibór

40 van zijn Joodse familieleden werden vermoord in het Poolse vernietigingskamp Sobibór. Hein Piller de Bruijn gaat in de documentaire ‘Bestemming Sobibór’ op zoek naar overblijfselen, herinneringen en zijn Joodse identiteit. In Sobibor zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen april 1942 en november 1943 169.000 mensen vermoord.

Aan tafel: Hein Piller de Bruijn

Column Abdelkader Benali

De Belastingdienst heeft veel maatschappelijke schade aangericht, ziet Abdelkader Benali: ‘Geachte staatssecretaris, Beste Menno, kom de gedupeerde burgers nog voor de kerst tegemoet met een voorlopige compensatie. Dit is uw kans om het goed te maken. Een echte keuze heeft u niet. Het moet. Fijne feestdagen.’

Muziektheater Dear Winnie

Ze was omstreden, beticht van moord en fraude en veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf, Winnie Mandela. Maar ze was ook strijdbaar en aanhoudend in de strijd tegen apartheid. Winnie Mandela overleed vorig jaar en kreeg naast lof ook veel kritiek. Reden genoeg voor een muziektheaterstuk met haar als hoofdpersoon. Het muziektheaterstuk “Dear Winnie” brengt een ode aan haar.

Aan tafel: Denise Jannah (zangeres), Ntjam Rosie (zangeres), Joy Wielkens (zangeres & actrice), Junior Mthombeni (regisseur) en Martin Sitalsing (voorzitter van de Raad van Toezicht van het Noord Nederlands Toneel).