De Nieuwe Maan – 4 maart

Een terroristische aanslag op de moskee van Enschede. Dreigbrieven met hakenkruizen aan twintig andere moskeeën. De moslimgemeenschap is bang. Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid van DENK en Said Bouharrou, bestuurslid van de Al Moslimin-moskee in Nijmegen willen dat de landelijke overheid beveiligingsmaatregelen neemt. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is dat niet van plan. Hij vindt het de verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Het is tijd voor een revolutie. Antropoloog Sinan Cankaya heeft het gevoel dat hij in een spagaat zit. Aan de ene kant moet hij meer Nederlands worden, aan de andere kant wordt hij continu aan zijn zogenaamde anders-zijn herinnerd. Hij wil dat Nederland een plek wordt voor iedereen.

Ismail Aghzanay (24) is docent Engels op een mbo en succesvol comedian op het internet. Hij heeft 14000 volgers op zijn facebookpagina. Op 4 maart maakt hij zijn debuut als stand-up-comedian op de planken van Theater Zuidplein in Rotterdam. In zijn voorstelling ‘Ben ik gelukkig?’ onderzoekt Aghzanay hoe verschillende culturen hun geluk in de liefde vinden. Maar er zijn volgens hem ook grenzen aan het maken van grappen.