De Nieuwe Maan – 27 september

‘De lange arm van Rabat’

Twaalf Marokkaanse Nederlanders willen dat de Nederlandse overheid en samenleving hen steunen bij hun strijd voor afschaffing van de dubbele nationaliteit. In een manifest schrijven ze dat ze niet uit vrije wil voor de Marokkaanse nationaliteit hebben gekozen en dat die nationaliteit onlosmakelijk verbonden is met angst en onvrijheid. In hoeverre kunnen zij rekenen op steun van Nederland?

Aan tafel: Abdel Talhaoui (medeondertekenaar manifest en docent).

Column Nazmiye Oral over Greta Thunberg

‘Ik maak me zorgen om de volwassen die Greta Thunberg demoniseren’, stelt Nazmiye Oral: ‘Hoe harder zij gillen, hoe harder ik denk, misschien is het wel beter als het menselijk ras over een aantal millennia zou uitsterven.’

Euthanasie onder moslims

D66 wil de mogelijkheden tot euthanasie verruimen. Maar in de moslimgemeenschap is euthanasie een enorm taboe en voor veel moslims ondenkbaar. Nederland telt ongeveer 1 miljoen moslims, waarvan de eerste generatie nu bijna bejaard is. Op korte termijn wordt verwacht dat er meer patiënten komen uit deze groep die gaan lijden aan kwaadaardige ziektes. Gaat het taboe over euthanasie onder moslims doorbroken worden?

Aan tafel: Samira Bouchibti (adviseur diversiteit), Gülseren Unal (internist/oncoloog) en Demet Akpinar (zorgadviseur).