De Nieuwe Maan | 25 september

Wanhoop onder asielzoekers

Twee personen in een AZC hebben zichzelf van het leven beroofd in de afgelopen maanden. De wanhoop onder asielzoekers wordt groter en groter. In het AZC Wageningen vragen zij aandacht voor de slechte leefomstandigheden en de lange wachttijden voor de asielprocedures. Hoeveel zelfmoorden onder asielzoekers moeten er nog voorkomen voor betere leefomstandigheden?

 

Aan tafel: Sonya Taheri (Iraans-Nederlandse asielrechtadvocaat)

  

Stamceldonoren

Voor mensen met een bloedziekte is een stamceltransplantatie vaak de laatste hoop. Helaas is er een groot tekort aan stamceldonoren met een migratieachtergrond. Er zijn nog veel mensen die wachten op een stamceldonor, zoals de 14-jarige Mert. Waarom is het zo ingewikkeld een stamceldonor te vinden als je een niet-westerse achtergrond hebt en hoe groot is de kans op een match?

 

Aan tafel: Nadira Cherradi (patiënt lymfeklierkanker), Gülseren Ünal (internist en oncoloog).

 

Pleegzorg

Een gezin neemt een wildvreemd tienermeisje in problemen liefdevol in hun huis op, zonder dat jeugdzorg of pleegzorg er aan te pas komen. Hoe is het mogelijk dat zij geen hulp zocht bij de jeugdzorg? En waarom hebben de pleegouders de keuze gemaakt om een wildvreemd tienermeisje op te nemen in hun huis?

 

Aan tafel: Henny Nijenhuis (Gastouder), Janeba Cise (pleegkind)