De Nieuwe Maan – 23 november

Verwesterde Afghaanse vrouwen willen niet weg uit Nederland

Drie vrouwen uit Afghanistan en Somalië mogen voorlopig in Nederland blijven omdat ze te ‘westers’ zijn geworden. Dat heeft de Raad van State afgelopen woensdag bepaald. De IND (immigratie- en naturalisatiedienst) moet per geval opnieuw onderzoeken of de vrouwen niet terug kunnen vanwege hun verwesterde levensstijl. Aan tafel: Mohadese Moradi, Foruzan Ahmadi & Jasper Kuipers (adjunct-directeur van Vluchtelingenwerk).

Column Nazmiye Oral

Nazmiye Oral brengt een column over beschaving: ‘Hoe mooi vond ik het dat het in Nederland not done was om trots te zijn op je Nederlandse nationaliteit. Dat was de beschaving waar ik zo naar snakte. Die vrije maatschappij is zich aan het verengen, een bange kille plek waar we soms recht tegenover elkaar staan.’

Van crimineel tot fotograaf

Van crimineel tot een van de meest opmerkelijke fotografen van Nederland. De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin stond met een been in de criminaliteit. Nu staat hij op de drempel van een grote doorbraak als fotograaf. In opdracht van het Rijksmuseum fotografeerde hij voor de jaarlijkse expositie Document Nederland. Van een Indonesisch café in Friesland, tot de uitbaters van een Rotterdamse shishalounge. Aan tafel: Stacii Samidin (documentair fotograaf).