De Nieuwe Maan – 23 december

‘Manifest voor een christendom zonder moslimhaat’
Theologen Janneke Stegeman en Alain Verheij zien hoe de christelijke traditie, ook door christenen, wordt gebruikt om de islam verdacht te maken. Zij maken zich hier zorgen over, zeker met de verkiezingen in aantocht. Daarom schreven ze het ‘Manifest voor een christendom zonder moslimhaat’, dat verscheen op nieuwwij.nl. Janneke Stegeman gaat met Enis Odaci in gesprek over het manifest.

Anil Ramdas Essayprijsvraag
Anil Ramdas was schrijver, journalist en programmamaker. Vijf jaar na zijn dood hebben De Groene Amsterdammer (waar hij redacteur was), De Balie (waar hij directeur was), De Bezige Bij (waar zijn boeken verschenen) en zijn familie het initiatief genomen tot een Anil Ramdas Essayprijs.
Zijn leven en het belang van de prijs worden besproken door schrijfster Karin Amatmoekrim en politicoloog Pieter Hilhorst.

Omalief
Kerst staat voor de deur. Voor de één een tijd van samenzijn, voor de ander benadrukt het eenzaamheid. Stichting Omalief zet zich al vier jaar in voor eenzame ouderen. Via de stichting kunnen – in de praktijk vooral Turkse – jongeren een Nederlandse ‘opa’ of ‘oma’ adopteren. Samen bouwen zij een bijzondere band op, waarin de ogenschijnlijke verschillen niks uitmaken. Oprichter Mustafa Kus, vrijwilliger Berat en zijn ‘geadopteerde’ oma Rie komen in de uitzendingen vertellen hoe waardevol het is.

Column Fatima Warsame
Voor Vice en Noisey schrijft Fatima over hip hop, ze werkt voor FunX en studeert ook nog op de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze debuteerde bij De Nieuwe Maan met een column over ónze cultuur (die ook nog even werd meegepikt door Geen Stijl), nu komt ze met haar column dit heftige jaar afsluiten.