De Nieuwe Maan – 22 november

Stereotype afbeeldingen

Namen als Mohammed en Fatima zijn nauwelijks in de schoolboeken terug te vinden (9%). Het is allemaal Sven, Mees of Sophie. Uit onderzoek van de universiteit van Leiden blijken afbeeldingen van mensen met een biculturele achtergrond ondervertegenwoordigd en stereotype te zijn. Als het om belangrijke beroepen gaat zien we mannen. Als het om zorgen gaat zien we vrouwen en als het om Ahmed gaat, zien we een shoarma verkoper. ‘Niet meer van deze tijd’, vindt meester Yasin van het Mediacollege in Amsterdam. ‘Wat maakt het uit’, vindt publiciste Aylin Bilic.

 Aan tafel: Aylin Bilic (publiciste), Yasin Yaylali (docent Mediacollege)

De film ‘Last of the Mohicans’ in premiere op de IDFA

‘Samen Rationeel Verkopen’ afgekort SRV. De kleine rijdende supermarkt  uit de jaren ’70 is inmiddels bijna helemaal uit het straatbeeld verdwenen. Filmmaker Max Ploeg besloot een film te maken over de laatste rijdende SRV wagen. Het werd een portret van Tonnie, een vrouw in armoede die andere armen helpt. Zowel Max als zijn hoofdrolspeelster Tonnie zijn vlak voor de première op de IDFA in de studio van de Nieuwe Maan.

Aan tafel: filmmaker Max Ploeg met hoofdrolspeelster Tonny Steenis.

Optreden van Lucretia van der Vloot

Zangeres Lucretia van der Vloot over het leven in twee werelden. Zij reist begin december naar Suriname om op zoek te gaan naar haar roots. Samen met pianist Thijs Borsten maakt ze er een voorstelling over dat in 2020 gaat toeren door het land.