De Nieuwe Maan – 22 maart

Polarisatie van de samenleving: hoe nu verder?

Nog maar net van de schrik bekomen van de twee aanslagen op moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland, werd Nederland deze week opgeschrikt door een aanslag in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Een multiculturele wijk die bekend staat om problemen met armoede, hoge werkloosheid en spanningen. Het vertrouwen is broos en er hoeft maar iets te gebeuren en de bevolkingsgroepen staan tegenover elkaar.

De gebeurtenissen van de afgelopen week speelden vooral de partijen aan de flanken in de kaart. Forum voor Democratie werd de grote winnaar ten koste van regeringspartijen VVD en CDA, die jarenlang immigratie zouden hebben toegestaan.

Nederland lijkt meer dan ooit gepolariseerd, hoe nu verder?

Column

Abdelkader Benali komt met een radicaal voorstel om de polarisatie op de sociale media tegen te gaan: ‘We gooien een slot op de sociale media. We bezinnen ons. Gewoon even je bek houden, alsjeblieft. Dat zal ons leren.’

Aan tafelMarianne van den Anker (oud-wethouder Rotterdam), Chris Aalberts (docent politieke communicatie en schrijver De pijnhopen van rechts), Bouchra Dibi (adviseur wijken), Karim Amghar (docent mbo en voorzitter WijWijs) en Rasit Bal (docent imam-opleiding VU).