De Nieuwe Maan – 20 september

Mocro Maffia of Marokkanen-probleem?

Hebben we een Nederland een Mocro Maffia-probleem of een Marokkanen-probleem? Naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersum (advocaat van kroongetuige Nabil B.) is er veel discussie over de toenemende criminaliteit onder jongeren. Premier Rutte spreekt over een uiterst gewelddadige Mocro Maffia, terwijl we volgens PVV-leider Geert Wilders een Marokkanen-probleem hebben.

Aan tafel: Samira Bouchibti (ex-politica en schrijver), Frank van Gemert (criminoloog).

Column Abdelkader Benali

‘Elke ochtend zeg ik tegen mijn dochter Amber: je bent een trotse Nederlandse die ouders met Marokkaanse roots heeft. Als je iets stouts doet ben je niet meteen Mocromaffia, je bent mijn Mocrodochtertje’, vertelt Abdelkader Benali in zijn column.

Drill Music

Een bizarre trend houdt de politie al enige tijd bezig: Drill Music, jongeren die elkaar uitdagen met raps en vervolgens daad bij woord voegen en elkaar daadwerkelijk neersteken. Deze week kwamen familie en vrienden van de (begin september) vermoorde rapper Jay-Ronne Grootfaam bij elkaar in Amsterdam Zuidoost om hem te herdenken. Hij is de vierde jongere uit Zuidoost die dit jaar door geweld om het leven kwam. Maar ligt dat aan het verheerlijken van het geweld in Drill Music of is er meer aan de hand?

Aan tafel: Beryl Elena (vriendin van moeder Jay-Ronne) en Gideon Everduim (docent en politicus).