De Nieuwe Maan – 19 april

Emancipatie dove moslims

Hoe staat het ervoor met de emancipatie van dove moslims? Journalist Damla Kaygusuz (22), die zelf doof is, doet een oproep aan doven, en in het bijzonder aan doven met een islamitische achtergrond: emancipeer, word zichtbaar en doorbreek de schaamtecultuur van dove moslims. Damla vertelt hoe het is om te strijden voor een dovenidentiteit.

Aan tafelDamla Kaygusuz (journalist), Nuran Kaygusuz (moeder Damla).

Column

‘Waarom biedt Facebook een platform aan samenzweringstheorieën waarop racisme, antisemitisme en islamofobie welig tieren?’ Abdelkader Benali brengt een column over fake news.

Sohaib (11) ontwerpt patiëntenkamer

De 11-jarige Sohaib Elkouaa heeft een patiëntenkamer ontworpen voor zijn ernstig zieke broertje Adam (10). Vanwege zijn broertje, die kampt met een stofwisselingsziekte, komt Sohaib regelmatig in het ziekenhuis. En daardoor zit Sohaib boordevol met ideeën hoe een patiëntenkamer er uit zou moeten zien: een kamer waar er veel handige kasten zijn om de medische apparatuur achter te verstoppen. Met het nieuwe ontwerp van een patiëntenkamer hoopt Sohaib het leven van zijn zieke broertje dragelijk te maken.

Aan tafelSohaib Elkouaa en Fatima Elkouaa (moeder Sohaib).