De Nieuwe Maan – 16 december


De humanitaire ramp in Aleppo. Aleppo is gevallen en een humanitaire ramp dreigt. Executies en martelingen vinden onder het toeziend oog van de hele wereld plaats. Deze week waren er verschillende demonstraties in Nederland waarbij Syriërs de internationale gemeenschap opgeroepen hebben om een genocide in Aleppo te voorkomen. We bespreken de ramp met de eerder uit Aleppo gevluchte Manar Chaker, de vorig jaar gevluchte Azouz en met Syrië-kenner en conflictanalist Lambrecht Wessels.

Onze missie in Afghanistan. In hun nieuwe documentaire ‘Onze missie in Afghanistan’ reizen journalist Sinan Can en regisseur Thomas Blom af naar Afghanistan om te kijken wat er over is van de wederopbouwmissie in Uruzgan. Want tijdens de missie beginnen de Nederlanders in juni 2007 een militair offensief om de Taliban af te slaan, daarbij komen er tientallen Afghaanse burgers om het leven door Nederlands artillerievuur.

Wit is ook een kleur. Op welke manier bepaalt wit-zijn het denkpatroon? Want zijn de nieuwe(re) Nederlanders niet goed geïntegreerd, of integreren de oude(re) Nederlander niet goed mee? Sunny Bergman laat in haar documentaire zien dat kleur er echt toe doet, en dat white privilege geen fabeltje is, hoewel de blanke Nederlander zich hier misschien niet van bewust is. We bespreken het met Sunny Bergman, theatermaker Elvin Rigters en Officier bij de Landmacht Niels Olav Roelen.

Column van Sahil. De vorige keer had Sahil het over uitsluiting voor bepaalde acteer-rollen, deze keer heeft hij het over uitsluiting binnen zijn eigen groep. Want wie gaat er nou op toneel?