De Nieuwe Maan – 15 maart

Terreuraanslag moskeeën Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is getroffen door een terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch. Voor zover bekend zijn er meer dan tientallen mensen om het leven gekomen en zijn er tientallen mensen gewond geraakt. De eerste aanslag vond plaats op de Al Noor-moskee, waarbij de meeste doden vielen. De tweede aanslag vond plaats op een moskee in de buitenwijk Linwood. Het dreigingsniveau in Nieuw-Zeeland is opgeschroefd van laag naar hoog. De Nieuwe Maan bespreekt de terreuraanslag op de moskeeën, met onder meer reacties uit de moslimgemeenschap. Aan tafel: Nikki Sterkenburg (onderzoeker radicaal- en extreemrechts) en Azzedine Karrat (imam).

Column

‘Er wordt een gifwolk van angst rond moslims gecreëerd. Waarom kan geweld tegen moslims zo makkelijk goedgepraat worden? Omdat men bang is voor moslims.’ Dat stelt schrijver Abdelkader Benali in zijn column over de terreuraanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Segregatie op scholen

Segregatie in het onderwijs blijft een hardnekkig verschijnsel. Het leidt tot kansenongelijkheid en tot polarisatie in de samenleving. Witte scholen puilen vaak uit en zwarte scholen worden zo impopulair, dat ze hun deuren moeten sluiten. Vrijdag demonstreerden duizenden docenten op het Malieveld in Den Haag voor meer investeringen in beter onderwijs. Hoe lossen we segregatie in het onderwijs op? Aan tafel: Yasin Yaylali (VMBO-docent), Zeki Arslan (onderwijsspecialist) en Maurice Crul (onderwijssocioloog VU).