De Nieuwe Maan – 12 mei

Ophef uitspraken RTL-programma Bubbels en Gloss |

Het RTL-programma Bubbels en Gloss heeft zich de woede van de zwarte gemeenschap op de hals gehaald met de gewraakte uitspraak: “je wilt niet altijd als een bosneger erbij lopen.” Mode-activist Janice Deul schijnt haar licht over de haat-liefde-verhouding die kroeshaar met zich meebrengt.  Aan tafel: Janice Deul en youtuber Samantha Pollack.

Enige mannelijke Marokkaanse buikdanser vertelt zijn verhaal |

Charafe Ennaji is de enige professionele mannelijke buikdanser in Marokko. Ook komt hij openlijk uit voor zijn homoseksualiteit. Een omstreden combinatie die ervoor zorgt dat zijn voorstellingen geregeld door de politie worden stilgelegd. Zijn levensverhaal, ingekapseld in een voorstelling, is dan ook een inspirerende vertelling over de kracht en doorzettingsvermogen om je vrij te vechten en jezelf zijn.  Aan tafel: Charafe Ennaji en regisseur Arjen Barel.

Verzorgingsproject Turkse migranten in Bahadin |

De eerste generatie gastarbeiders is inmiddels op een leeftijd dat zij moeten kiezen  waar zij verzorgd willen worden op hun oude dag. Doen zij dat hier in het land waar zij in de jaren ‘70 als gastarbeider arriveerden, of kiezen zij toch voor het land van herkomst? Demet en Sedef willen in het Turkse Bahadin een verzorgingstehuis opzetten voor Turkse migranten uit Europa. Aan tafel:  Demet Akpinar (initiatiefnemer verzorgingstehuis).

Colum over Nakba |

Antropoloog Erella Grassiani brengt een column over de herdenking van de Nakba.