De Nieuwe Maan – 12 april

Geradicaliseerd, verward en risicovol. Onze samenleving heeft steeds vaker te maken met mensen met ernstige psychische problemen die grote overlast veroorzaken. De politie luidt de noodklok. Het aantal incidenten met verwarde personen zou in acht jaar tijd zijn verdubbeld. En vorig jaar rukte de politie maar liefst 90.000 keer uit vanwege incidenten.

Op 5 mei stak in Den Haag de verwarde Malek F. willekeurig drie mensen neer bij Hollands Spoor. In Amsterdam stak de schizofrene, psychotische Philip O. in de metro de onschuldige Joost Wolters dood. Eind 2018 stak de Arnhemse Tevfik G. zijn zoontje neer omdat hij stemmen hoorde. Op zaterdag 16 maart steekt een verwarde man twee marktkooplieden op de Albert Cuyp neer en nog géén twee dagen later, schoot Gökmen T. in een tram in Utrecht vier mensen dood.

De Nieuwe Maan behandelt het thema ‘verwarde personen’: Wanneer wordt iemand zo gevaarlijk dat je in moet grijpen? En kan je wel iemand van zijn vrijheid beroven voor iets dat hij nog niet gedaan heeft?

Column

‘Is iemand die koranverzen reciteert of door God en Jezus aangewakkerd geweld gebruikt, geradicaliseerd? Of is het een cultureel kader dat naar bovenkomt in deze gekte? Als omgeving kunnen we één ding doen: aan de bel trekken.’ Dat stelt Nazmiye Oral in haar column.

Aan tafelSharon Colmans (slachtoffer steekincident Albert Cuypmarkt), Martin Colmans (slachtoffer steekincident Albert Cuypmarkt), Attje Kuiken (Tweede Kamerlid PvdA), Sjef Czyzewski (oud-bestuurder GGZ).