De Mama’s van Halal weer terug op tv

mamas-van-halal-header-dnmNa ruim tien jaar geleden hun eerste programma bij de publieke omroep te hebben gemaakt, komen De Meiden van Halal (Esmaa, Hajar en Jihad Alariachi) terug met een nieuwe serie bij de NTR. Niet als De Meiden, maar als De Mama’s van Halal.

Hoe is hun leven vergaan? Wat is er de afgelopen tien jaar met moslims in Nederland en met de mensen die ze toen hebben ontmoet gebeurd? We gaan het vanaf zondag 27 november zien maar we vroegen de zusjes Jihad en Hajar alvast hoe het nu met ze gaat en wat we van de serie kunnen verwachten.

Hoe kijken jullie na zoveel jaar terug op de Meiden van Halal?
“Met warme gevoelens maar ook zeker hier en daar met geknepen billen of kromme tenen.”

Staan jullie nu anders in het leven dan tien jaar geleden? En wat zouden jullie nu anders doen?
”Ja, we staan anders in het leven. We zijn moeders, hebben een heftig vliegtuigongeluk overleefd en we hebben ons natuurlijk ontwikkeld de afgelopen jaren. We hebben meer levenservaring dan toen en zouden nu minder heftig reageren op zaken waar we het niet mee eens zijn. We kunnen nu vaker rustig op een stoel blijven zitten en iemand uit laten praten. We zijn er nog geen kei in, maar het gaat de goede kant op. Deze serie is ook meer een zoektocht naar universele vraagstukken. Aspecten van het leven die ons allemaal aangaan met het meer benadrukken van de overeenkomsten dan de verschillen. Hoe ben ik een goede ouder? Kun je zijn wie je wil zijn? Kun je zeggen wat je wilt zeggen? Wat zijn belangrijke thema’s voor ons als het gaat om de politiek.”

Jullie zijn inmiddels alle drie getrouwd en hebben kinderen. De eerste aflevering gaat over opvoeding. Hanteren jullie dezelfde opvoedstijl? Wie is er bijvoorbeeld een strengere mama?
”Esmaa vindt dat zij een strenge mama is maar dat vinden wij beiden eigenlijk niet. Ik denk dat Jihad de strengste mama is maar wel rechtvaardig en vooral consequent. Esmaa is het geduldigst en heeft een lange adem als het gaat om haar kinderen. Zij heeft ook de meeste energie voor ze. Zo kan ze met haar dikke, zwangere buik samen met haar kinderen naar de kermis gaan en dan ook nog Jihad’s kinderen meenemen. Alsof ze nog niet genoeg aan haar hoofd heeft. Hajar heeft nog een veel te jong kind om al over een opvoedstijl te spreken. Haar dochter is 8 maanden. Maar ze is wel consequent als het gaat om ritme en regelmaat. Ook is zij wel het bezorgdst van ons drieën.”

Hoe combineren jullie het hebben van een gezin en werk? Wat zijn de uitdagingen, want hebben jullie bijvoorbeeld nog wel tijd over voor elkaar (voor de rest van de familie)?
Jihad: “Ik ben een super slechte planner en word nu gedwongen om daar iets aan te doen. Ik ben vaak ontevreden over mijn verschillende functies. Mama, museumdocent, dochter, vriendin en als partner. We hebben wel duidelijke regels over het weekend. Een dag voor het gezin en een dag voor familie en vrienden. En de rest proppen we doordeweeks. Hajar: “Het is vaak enorm gehaast. Rennen of racen, wil teveel doen op een dag en niets inleveren. Uiteindelijk lukt het me ook wel aan het einde van de dag, maar vraag me niet hoe. Ik ben doodop als ik in bed lig. Ook wordt mijn dochter nog om de drie uur wakker voor een voeding, waardoor ik niet altijd gezellig met mijn man een filmpje op de bank kan kijken.”

Het vliegtuigongeluk met de Boeing van Turkish Airlines in 2009 bij Schiphol heeft, zoals jullie zelf aangeven, jullie leven veranderd. In welke zin?
Jihad: “Ik heb duidelijke prioriteiten in mijn leven gesteld waar ik mijn tijd en energie in wil steken. Genieten van het hier en nu en stilstaan bij wat je hebt. Ik ben gaan beseffen dat je jezelf gelukkig moet maken want dat anderen dit niet voor jou kunnen doen. Ik heb een tweede kans gekregen en ben Allah/God dankbaar hiervoor. Ik sta sterker in mijn schoenen en ben me meer bezig gaan houden met mijn levensovertuiging. Dat is wat me kracht geeft en me uiteindelijk gelukkig maakt.”

Hajar: “ik ben bewuster gaan leven en ben dingen gaan doen waar ik 100% achter sta. Iets waar zowel ik als mijn Schepper tevreden over kan zijn. Het ongeluk heeft ook zijn sporen op ons lichaam achter gelaten. Door het ongeluk zijn we fysiek beperkt en hebben problemen met ons geheugen. We hebben er mee leren leven.”

Wat kunnen we van De Mama’s van Halal verwachten en welke onderwerpen komen aan bod?
“Een programma waar wij als moeders kijken naar Nederland anno 2016 en naar de maatschappij. We hebben het bijvoorbeeld met Khalid Boulahrouz over hoe hij het vaderschap ervaart en combineert met de keuzes in zijn leven. Met Faya Lourens over het schoonheidsideaal en haar zelfbeeld en we trainen met haar mee. We praten met een bekeerling over discriminatie die zij aan den lijve ondervindt. En het gaat over de verkiezingen in 2017. En we praten met Sylvana Simons over Denk en haar bedreigingen. Maar onze ‘grootste’ zoektocht is naar Geert Wilders die ons niet te woord wil staan.”

Verder hebben we ontspannende momenten wanneer we de moslimbucketlist afgaan. Elke aflevering proberen we een nieuwe vaardigheid te leren die vanuit de Islam wordt aangemoedigd. Zoals paardrijden, schermen en (kleiduiven)schieten. Daarnaast blikken we terug met Tofik Dibi, ex-hangjongeren uit Dordrecht en ex-minister van Integratie Rita Verdonk.”

Zijn er grappige bloopers/momenten die jullie met de lezer willen delen?
”Esmaa is sowieso onze blooperkoningin. Esmaa was ECHT zwanger tijdens de opnames en dat hebben we gemerkt ook. Ze kreeg een keer de slappe lach tijdens het interview met Boulahrouz omdat ze een denkbeeldige piepgeluid hoorde uit iemands luchtpijp. Ze kon maar niet stoppen met lachen en het was zelfs irritant op een gegeven moment! Hajar stelde een vraag in het interview met cabaretier Andre Manuel waarin ze het woord ironie wilde gebruiken maar in plaats daarvan urine zei. En Jihad had grote moeite om de instructies van de paardrij-instructrice te volgen en dat zorgde voor mooi (maar niet heus) beeldmateriaal. De ‘crew’ kon haar lach nauwelijks inhouden.

Een ander grappig moment is dat we tijdens het omkleden voor het Schermen ons jasje omgekeerd droegen. De rits moest aan de achterkant en niet aan de voorkant. Dus kortom: het kijken is zeker de moeite waard.”

De uitzendingen van De Mama’s van Halal zijn op zondag 27 november, 4, 11 en 18 december 2016, om 16.30 uur op NPO 2. Maar de vrijdag voor de eerste uitzending zitten de zussen bij De Nieuwe Maan, om terug te blikken op de Meiden en vooruit te kijken naar de Mama’s.