De gevolgen van een kus


Een gevangenisstraf van een half tot drie jaar, als gevolg van één kus op een dakterras. Nu is Marokko in rep en roer.

Hoewel homoseksualiteit in Marokko nog niet volledig geaccepteerd wordt, werden nog nooit twee vrouwen vervolgd. Toch is het precies wat nu het geval is. De 16-jarige Sanaa en 17-jarige Hajar omhelsden en kusten elkaar op het dakterras van Sanaa’s huis. De meisjes werden door een onbekende gefotografeerd die de foto in kwestie naar de politie stuurde, dezelfde dag werden de meisjes opgehaald door de autoriteiten.

Eindelijk, dachten Marokkaanse organisaties. Ze spelen in op het medelijden dat twee minderjarige meisjes in de gevangenis opwekken. Vrijdag riepen dan ook negentien organisaties voor mensenrechten op om artikel 489 (waarin staat: ‘losbandige of onnatuurlijke daden met een individu van hetzelfde geslacht’) te schrappen uit het Wetboek van Strafrecht.

De meisjes zijn ondertussen, na een week, vrijgelaten. Maar dat wil nog niets zeggen over hoe het verder met de meisjes, en artikel 489 zal gaan.

Meer over de meisjes en de opstand, de zoveelste op dit moment in Marokko, lees je in dit artikel van De Volkskrant: ‘Kussende meisjes splijten Marokkaanse samenleving’.