“De echte discussie – die moet gaan over gender en seksuele hervorming – wordt uit de weg gegaan”

 

Paul Mepschen, docent antropologie aan Leiden universiteit stelt dat in de discussie over homofobie en anti-homogeweld te vaak het falen van multiculturele samenleving erbij wordt gehaald. Lees hier zijn Facebook-post die hij deze week plaatste op zijn tijdlijn

Bron: Hollandse Hoogte (HH)

De echte discussie – die moet gaan over gender en seksuele hervorming – wordt uit de weg gegaan. De focus op cultuur, etniciteit, religie en gemeenschap werkt depolitiserend.

Ook ik loop niet hand in hand met een andere gozer door Rotterdam. Bijna nooit – ik pas wel op… Fuck that very much!

Maar we voeren nu al vijftien jaar eens in de zoveel tijd precies dezelfde discussie. Over homofobie en anti-homogeweld – en altijd met betrekking tot de multiculturele samenleving.

Een aantal opmerkingen hierover: Ik heb geen cijfers voor handen, maar het lijkt me dat er jaarlijks honderden zogenoemde haatmisdrijven plaatsvinden in dit land. Dat leidt wel vaker tot ophef, maar het wordt pas echt “hot news” als het gaat om zogenoemd Marokkaanse daders en homoseksuele slachtoffers. Er is bijna geen onderwerp dat de Nederlander – van uiterst rechts tot behoorlijk links – zo bijeenbrengt als een stevige gay-bashing door jongeren met een migratie-achtergrond. Dáárover zijn we het dan blijkbaar eens.

Het idee dat homo’s niet in elkaar getrapt moeten worden – of met een fucking betonschaar bewerkt – is breed gedeeld. Dat is fijn, want het is wel degelijk vooruitgang. Er is geen enkele reden om op welke manier dan ook het geweld te bagatelliseren. Bijna iedere LGBTQ+’er houdt rekening -vermoed ik – met de mogelijkheid van geweld. Het kan zomaar gebeuren, met name ‘s nachts maar op de meest onverwachte momenten. Symbolisch geweld. Maar vaak genoeg ook fysiek geweld – en soms excessief fysiek geweld zoals afgelopen weekend in Arnhem.

En je bent bijna altijd een beetje op je hoede. Dat geldt voor mensen die niet cisgender zijn natuurlijk nog veel meer. Maar het is ook buitengewoon irritant dat deze discussie steeds weer terugkomt op hetzelfde punt: het falen van de multiculturele samenleving; de problemen met bepaalde ‘etnische groepen’ en cultuur en religie.

Dat is een probleem. Niet alleen omdat het de racistische en islamofobische verhalen van rechts en uiterst rechts versterkt maar ook omdat het veel dingen versluiert: dat heteronormativiteit een fundamenteel maatschappelijk probleem is dat niet gereduceerd kan worden tot het cultureel ‘anders-zijn’ van zogenoemde minderheden; dat we nog steeds te maken hebben met dominante ideeën over mannelijkheid en vrouwelijkheid – gender – die uitsluitend en onderdrukkend zijn; dat veel heteroseksuelen, ondanks alle mooie woorden, nog steeds walgen van ons, van onze seksualiteit, van LGBTQ+’ers. De echte discussie – die moet gaan over gender en seksuele hervorming – wordt uit de weg gegaan. De focus op cultuur, etniciteit, religie en gemeenschap werkt depolitiserend. We hébben er niks aan. Laten we er mee ophouden.