Controle Alt Delete app registreert etnisch profileren


Door de nieuwe app voor de mobiel kan sinds deze week Controle Alt Delete meldingen en klachten rondom etnisch profileren in kaart brengen en monitoren. “Niet iedereen kent zijn rechten en de politie maakt hier handig gebruik van”, zegt een van de initiatiefnemers Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete. 

Naast de registratiefunctie zijn er ook tips en adviezen te lezen op de app. De organisatie bekijkt iedere klacht en als het nodig is nemen ze contact op met de desbetreffende persoon. De klacht wordt ook doorgestuurd naar de politie en een antidiscriminatiebureau in de regio. 

Volgens Schalkwijk kan de situatie beter beschreven worden met de app. De klachten zijn inhoudelijk beter volgens de medeoprichter. Er worden een aantal vragen gesteld zoals; wanneer iemand is aangehouden, welke reden daarvoor is gegeven en hoe het is afgelopen. 

De app is mede mogelijk gemaakt door meer dan 1000 donateurs die hebben bijgedragen aan de crowdfundingcampagne en door de Universiteit Leiden, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Hoofdbureau van de politie in Den Haag. In totaal is er zo’n 25.000 euro opgehaald. 

Controle Alt Delete is niet enige organisatie die het mogelijk maakt om klachten in te dienen over politiecontroles. Eerder deze maand heeft ook de politie een functie toegevoegd aan de politie-app om etnisch profileren aan te geven. “Het is belangrijk dat een externe partij zoals Controle Alt Delete toezicht houdt. Zo kunnen we nog beter zicht houden op de klachten”, zegt Schalkwijk.  

Kijk hier voor meer informatie over de klachtenprocedure.