Cemil Yilmaz: Mijn ode aan Muhammed Ali

Nooit gedacht dat ik zo veel verdriet kon voelen vanwege het verlies van een bekend persoon. Tot het overlijden van Muhammad Ali begin juni. Ik huilde alsof ik mijn vader, mijn held verloren had. Mijn baba vertelde voor het eerst over hem toen ik als kleine jongen op zijn schoot zat. Mijn tante liet me al zijn gevechten zien. Die had ze door de jaren heen allemaal op videobanden verzameld. Ik was ongeveer 8 jaar toen ze de autobiografie van Muhammad Ali aan me gaf.

Zijn autobiografie was de olie op mijn vuur. Door Muhammad Ali leerde ik over de schoonheid van het boksen, de spiritualiteit in de Islam, institutioneel racisme, Malcolm X en Martin Luther King.

Muhammad Ali was meer en groter dan alleen een bokser. Hij was rapper, filosoof, poëet, cabaretier, opiniemaker, vader, zoon, moslim, activist en nog veel meer. Hij was zowel binnen als buiten de ring ongrijpbaar en niet in een hokje of hoekje te stoppen.

Hij was de personificatie van Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd. De voorvechter van Sociale Rechtvaardigheid en Gelijkwaardigheid. Hij oversteeg niet alleen zichzelf. Ook oversteeg hij zijn gemeenschap, zijn cultuur, zijn religie en deze wereld door principieel en standvastig te zijn. Hij was een baken in tijden van zware stormen, het licht aan het einde van die donkere tunnel, koning 1oog in het land der witte en zwarte blinden die hem in zijn tijd uitkotsten.

Zelf was ik niet de makkelijkste in mijn tienerjaren. Thuis voorbeeldig, maar buiten wat ze tegenwoordig in de media geradicaliseerd of de nageboorte van een mislukte generatie noemen. Oftewel een KutTurk of een KutMarokkaan. Ik worstelde net als vele jongeren van nu met mijn identiteit en de verschillende werelden waarin ik leefde. Dit leidde helaas regelmatig tot niet bewonderenswaardige gedragingen.

Gelukkig was en ben ik nog steeds gezegend met 3 bakens. Bakens die mij altijd de weg terug wijzen naar een veilige haven, weg uit zware stormen, terug in de zon. Bakens die mij herleiden van donkere zijpaden terug naar het verlichtte pad. Terug naar huis, terug naar mijn kern. Casa di Cemil, oftewel Huize Cemil waar ik als persoon uit besta, is gebouwd op een fundament bestaande uit 3 zuilen. Die zuilen zijn gelijk aan de bakens die me altijd de naar huis wijzen, namelijk mijn geloof, mijn ouders en zussen en Muhammad Ali.

Muhammad Ali zijn Afro-Amerikaanse emancipatiestrijd voor sociale rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid inspireerde mij. Hij liet zien dat je als individu de wereld kan veranderen door jezelf te blijven. Door hem realiseerde ik me dat als ik de wereld ten goede wilde veranderen, ik eerst mezelf en de mens moest veranderen. En om die verandering te kunnen bewerkstelligen ik eerst mezelf en de mensheid moest begrijpen. Daarom koos ik voor mijn studie psychologie.

Mijn 3 zuilen van geloof, gezin en Muhammad Ali zijn mij ook na mijn studie blijven inspireren. Eerst als professional die koos voor een carrière in de publieke sector. Inmiddels als sociaal activistische ondernemer die zich inzet om raciale en economische ongelijkheid tegen te gaan door te werken aan een sociaal rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving.

De wereld heeft met het overlijden van Muhammad Ali haar laatste grootheid verloren. Een legende en inspirator. De laatste icoon der aarde, de laatste “Profeet” van onze tijd. The Greatest niet alleen vanwege het boksen. Juist vanwege zijn visie en persoonlijk leiderschap in het leven. Zijn impact op mijn leven en op die van miljoenen anderen kan ik onmogelijk verwoorden.

Champ, zonder jouw had ik nooit gestaan waar ik vandaag de dag ben. Ik hoop dat je heen bent gegaan naar de eeuwige boksring waar je weer zweeft als een vlinder en steekt als een bij. En ins’Allah dat ik op een dag met jou in die eeuwige boksring mag staan. Rust in vrede Grootste Held en weet dat je ons voor altijd blijft verlichten. #AllahyaRahmou

 

 

Cemil Yilmaz

Cemil Yilmaz (Msc) omschrijft zichzelf als een Arabisch Turkse Tukker. De synergie ontstaan vanuit de Nederlandse, Turkse en Arabische cultuur hebben hem zowel in zijn persoonlijke als professionele ontwikkeling veel gebracht. Zijn pad kronkelde langs Mohammed Ali, Sociale Psychologie, Het Midden-Oosten en Bali om uit te komen bij See Why. Hij heeft een achtergrond als sociaal wetenschapper en is inmiddels als ondernemer partner bij IZI Solutions. Hij is expert op het snijvlak van multicultarilteit en sociale vraagstukken. Daarnaast houdt hij zich bezig met de werving en selectie van Kleurrijk Talent en consultancy op gebied van diversiteit en inclusie.