Brexit is een feit

Brexit is een feit. Vrijdagochtend werd de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk bekend: de meerderheid koos voor een vertrek uit de EU. Kort daarna kondigde de Britse premier – en tegenstander van een Brexit – zijn vertrek aan.

De reacties zijn uiteenlopend. Er heerst deels euforie bij het Brexit kamp en deels schok bij het Bremain kamp. Roerige tijden breken aan voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa. Wat betekent dit eigenlijk? Wij spraken met Naema Tahir, auteur en jurist van Brits-Pakistaans-Nederlandse origine.

Zag je deze uitslag aankomen?

“Ik weet dat veel mensen in het Verenigd Koninkrijk zich niet Europees voelen. Dus ik neigde ernaar te geloven dat Brexit een feit zou zijn.”

Wat gaat Brexit voor het Verenigd Koninkrijk betekenen?

“Het is te vroeg om dat te zeggen. Er waren allerlei doemscenario’s, maar die waren vooral bedoeld om sensatie, om mensen bang te maken, zodat ze zouden kiezen voor deze of gene kamp.”

En gaan wij – hier in Nederland – er ook iets van merken?

“Misschien dat Nederlandse jongeren minder snel in Engeland gaan werken. Historisch is dit belangrijk: we weten nu dat een lidstaat kan vertrekken uit de EU. Dat zal het debat over de EU in Nederland blijvend kleuren. En, het is een wake-upcall voor Brussel, waarvan vele Britten menen dat die vervreemd zijn van de werkelijke Europeanen.”

Wat moet er nu gebeuren?

“Uiteindelijk zullen de Britten praktisch uitvogelen, samen met EU, hoe ze eruit gaan, en wat te doen met de EU vrijheden zoals personenvervoer, handel, etc. Je moet niet vergeten dat er zoiets bestaat als ‘Britishness’. De Britten zijn zeer trots op hun land, geschiedenis, en erfenis. Ze vinden dat ze heel anders zijn dan mensen op het continent. Dat gevoel kan heel positief uitwerken in het Verenigd Koninkrijk. Het kan het land na deze Brexit een boost geven. Onderschat dat niet.”