Boerka’s mogen niet meer verkocht en gemaakt worden in Marokko

Marokkaanse fabrikanten mogen geen boerka’s meer produceren en winkeliers mogen deze niet meer verkopen. De maatregel die per direct ingaat is ingevoerd om veiligheidsredenen. Het gaat om de boerka waarbij het hele gezicht inclusief de ogen bedekt wordt. Dit religieuze gewaad is vooral bekend uit Afghanistan waar het veel wordt gedragen in de blauwe kleur. Het dragen van deze boerka is niet verboden in Marokko.

De regering moet dit verbod nog officieel afkondigen. Het ministerie hield zich volgens Marokkaanse media dinsdag nog op de achtergrond, maar een anonieme hoge functionaris van dat ministerie heeft tegenover de Marokkaanse nieuwssite Le 360 bevestigd dat de richtlijnen inderdaad maandag zijn verspreid. Op Twitter zijn foto’s geplaatst van de brief die de winkeliers in Marokko hebben ontvangen. In het document staat dat de winkeliers binnen 48 uur de boerka’s uit de handel moeten nemen anders wordt de voorraad in beslag genomen. Het is nog niet duidelijk of ze ook beboet worden als dit niet doen.

Terrorisme dreiging

“Ik kan wel begrijpen dat Marokko in deze tijd van terroristische dreigingen de productie en verkoop van boerka verbiedt”, zegt arabiste en juriste Laila Laila Al-Zwaini. “Er zou zich gemakkelijk iemand onder kunnen verstoppen, ook omdat de ogen niet zien zijn. Er zijn nu IS strijders die terugkeren, een reële dreiging dus.” Er is vanuit de salafistische gemeenschap, boos gereageerd op het verbod. “Ik kan mij voorstellen dat Marokko nu alert is. Het zou wel beter zijn als de overheid ook aangeeft of de boerka eerder is gebruikt om een aanslag te plegen”, zegt Al-Zwaini.

Verschillende sluiers

Het gaat om een kleine groep Marokkaanse vrouwen die het religieuze gewaad dragen. De meeste Marokkanen die het hoofd bedekken dragen een hoofddoek. De niqaab, te zien op afbeelding hierboven, wordt ook gedragen in het Noord-Afrikaanse land maar het gaat om een kleine groep. Dit gewaad is open rondom de ogen in tegenstelling tot de boerka waar de ogen ook worden bedekt door gaas. Het religieuze gewaad is geïmporteerd vanuit Saudi Arabië. Vaak wordt ook in Marokko het hoofd bedekt met een groot doek of een soort capuchon en de neus en mond apart bedekt met stuk stof. 

Gematigde islam 

Koning Mohammed VI wil een gematigde vorm van de islam doorvoeren in Marokko. Naast politieke macht heeft de koning ook religieuze macht. De koning heeft een decennia geleden de vrouwen meer rechten gegeven. Ook zet hij zich in om ruimdenkende imams op te laten leiden.