Award voor beste project tegen racisme

Welk vernieuwend idee kan bewustwording over anti-zwart racisme vergroten en vooroordelen tegengaan? Komende vrijdag wordt de Decade Innovation award uitgereikt, een prijs voor het beste anti-racisme project. Een van de inzendingen komt van Nyanga Weder en Surya Nahumury die meer bewustwording willen creëren in de muziekwereld.

Met ‘Welke sporen horen we’ willen Weder en Nahumury invloed uitoefenen op de Nederlandse hip-hop wereld. Ze willen artiesten bewust laten nadenken over hun songteksten en videoclips en aantonen welke sporen er van het verleden nog hoor- en zichtbaar zijn. “Artiesten, zijn niet altijd bewust van wat voor impact het heeft hoe ze groepen en mensen neerzetten in een videoclip of nummer”, zegt Nyanga.

Workshops
Met trainers die workshops geven wil het duo artiesten als rapper Boef, Ronnie Flex en Frenna een nieuw stukje bewustzijn meegeven over wat ze de wereld insturen. Ze hopen een grote groep te kunnen bereiken en zo onbewuste vooroordelen weg te kunnen nemen, binnen en buiten de muziekwereld.

Decennium Afrikaanse afkomst
De Verenigde Naties heeft met steun van Nederland de komende tien jaar uitgeroepen tot ‘Decennium voor mensen met Afrikaanse Afkomst’. De Decade Innovation award is in het kader hiervan in het leven geroepen. De afgelopen weken zijn meerdere projecten ingestuurd, die een publieks- en juryprijs kunnen winnen. Met het prijzengeld van 12.500 euro kan het winnende initiatief gefinancierd worden.

Initiatiefnemers Weder en Nahumury vertellen in de uitzending van komende vrijdag meer over hun project. Later op de avond worden de winnaars bekend gemaakt.

Bekijk hier de andere genomineerden.