Afghaanse modeontwerper komt met nieuwe collectie: No-Religion

Afghaanse Modeontwerper Nawed Elias wil met zijn nieuwe collectie No-Religion verschillende geloven samenbrengen om te laten zien dat ze allemaal bij elkaar horen. Wat drijft hem om zo’n collectie te maken en wat is zijn boodschap? We vroegen het hem in het volgende interview. 

Je nieuwe collectie No Religion heeft veel met (de manier van) geloven te maken. Waarom?

”Het geloof is op dit moment een gevoelig onderwerp, overal in de wereld. Velen hebben vooral haat tegen de islam of tegenover andere geloven. Maar ik vind het geloof juist bijzonder. Wij mensen maken fouten, het geloof heeft daar niks mee te maken. Ik ben moslim maar ik heb alleen maar liefde voor andere geloven en mijn medemensen. Ik wil daarom meer liefde en vrijheid in deze wereld. Ondanks dat het geloof momenteel niet heel hot is, wil ik juist door middel van mijn collectie laten zien hoe het ook kan. De naam van mijn collectie zegt ‘geen geloof’. Maar in werkelijkheid zie je 3 geloven in mijn collectie terugkomen namelijk; Het christendom, jodendom en de islam.”

Hoe komen die religies in je collectie tot uiting?

”Ik heb verschillende uiterlijke kenmerken van de religies verwerkt. Zo zie je van het islamitische geloof een dame met hoofddoek, van het joodse geloof een hoed, en het christendom heb ik verwerkt in de sjaal.”

Waarom heet jouw collectie/modeshow dan No-Religion?

”Mijn modeshow heet No-Religion omdat ook mijn generatie van jongeren uit de hele wereld tegen religieuze apartheid is. Dat is niet meer van deze tijd. Wij willen starheid en verouderde tradities doorbreken. Wij willen de waardigheid van ieders levensstijl als mens respecteren. En wij geloven in eeuwige waarheden voor iedereen als wegwijzers in het leven.

Onze generatie laat zich niet opsluiten in een klein wereldje van anderen die voor ons beslissen maar kiest zelf. Als gelovigen zich beperkingen laten opleggen kiezen zij daar zelf voor. Zij hebben echter niet het recht mijn generatie daaraan te onderwerpen. Daarom verschijnt in mijn show zowel een priester als een rabbijn als een imam. Zij vertegenwoordigen de mens achter het systeem. Het gaat om de mens. Onze generatie is multiculti en gelooft in vrijheid en ruimte voor iedereen. Weg met de religieuze apartheid. Het is niet meer van deze tijd. Het gaat niet om het systeem maar om de mens. No-religion of what ever religion is ieders vrije eigen keuze. Wij zijn allemaal anders. Punt uit.”

 

Wilde je altijd al modeontwerper worden?

”Ik had al jaren interesse in mode en ik wilde het heel graag. Maar helaas soms moet je veel verschillende dingen proberen om er uiteindelijk achter te komen wat je echt graag wilt. Bij mij was dat ook zo. Ik had nooit verwacht op dit punt te komen waar ik nu sta. Maar ik heb er hard voor gewerkt om zo ver te komen. Ik wilde altijd iets met kleding doen, maar ik wist niet wat. En hoe.. Maar ik had nooit verwacht om een modeontwerper te worden. Dingen gebeuren met een reden.”

Wat inspireert jou?

”Ik haal mijn inspiratie uit de tijd. En wat in tijd speelt. Wat mij het meeste pijn doet of raakt dat verwerk ik meestal in mijn kledingstukken. En negatieve dingen die in tijd afspelen wil ik als iets positief laten zien. En mensen daarover laten nadenken.

Ik wil met mijn kledinglijn geen geld verdienen en ik verkoop totaal niks. Ik geef juist geld uit. Ik doe dit puur om een bijdrage te leveren aan de samenleving en aan de mensheid. Ik kan de hele wereld niet veranderen maar via deze weg kan ik wel mijn steentje bijdragen.”

Wat is tot slot je boodschap?

”Mijn boodschap is: Het leven is al hard genoeg. Laten we vooral liefde hebben voor elkaar. En elkaar accepteren en respecteren. Ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. Laten we elkaar steunen. Het maakt niet uit waarin je gelooft of waar je ook vandaan komt.”

Foto: Paco Nunez