Tv-koks Nadia en Merijn reizen af naar de Arabische keuken

Tv-koks Nadia Zerouali en Merijn Tol portretteren voor de serie ‘Op zoek naar de granaatappel’ sterke vrouwen uit het Midden-Oosten. En zoals het vaak gaat in Arabische huishoudens worden de meest interessante en spannende gesprekken aan de keukentafel gevoerd. “We wilden een serie maken waarin krachtige vrouwen te zien zijn uit het Midden-Oosten. Het koken en het eten worden hier als taal gebruikt”, zegt Nadia Zerouali.

Idee
Zerouali en Tol zijn een bekend kook-duo, ze zijn samen te zien op 24Kitchen. Ook hebben ze samen meerdere kookboeken geschreven. Het idee voor ‘Op zoek naar de granaatappel’ is ontstaan vanuit hun kookboeken, waarin vrouwen vaker centraal staan. “We wilden iets positiefs over het Midden-Oosten laten zien. Want natuurlijk is daar veel aan de hand, maar als je alleen het journaal kijkt krijg je een eenzijdig beeld van de regio”, zegt Zerouali. Volgens haar lijkt het door de Nederlandse media alsof Arabieren in het Midden-Oosten alleen oorlog hebben. “Er wonen daar ook hele normale en bijzondere mensen. De Arabische wereld is juist ook heel fijn en mooi”, zegt de tv-kok.

Kracht
De twee Nederlandse koks werden gastvrij ontvangen en de Arabische vrouwen waren erg open naar hen toe in hun verhalen. “Het ligt er ook maar net aan hoe je iemand benadert, wij benaderen de vrouwen in onze serie om hun kracht, we zetten ze niet neer als slachtoffer, zoals vaak wordt gedaan”, zegt Zerouali.

Veelzijdigheid
Met de serie willen de twee dames ook laten zien hoe veelzijdig de Arabische wereld is. “Het is ook christelijk, joods, modern en traditioneel.” Ook wil Zerouali afrekenen met het beeld dat we hier in Nederland hebben van de moslima. “Je ziet in onze serie dat de vrouwen met hoofddoek en bedekte kleding meer vrijgevochten zijn dan de beroemde tv-kok met make-up, strakke kleren en die plastic fantastic is. Deze blijkt achteraf meer conservatief te zijn dan gedacht. Dit is allemaal prima, de een is niet beter dan de ander. Het kan allemaal, er zijn zoveel verschillende vrouwen die toch veel met elkaar gemeen hebben”, zegt de tv-kok.

Zes afleveringen
De serie start met het verhaal van de Jordaanse Oum Hamza die samen met een aantal moslimvrouwen het biscuithouse en soaphouse in het noorden van het land runt. Zerouali en Tol nemen de kijkers daarna onder andere mee naar de keukens van Hoda, een dynamische vrouw uit de Libanese upperclass. Ook bezoeken de tv-koks de Syrische Oum Ratib, die met haar twee dochters en kleinkinderen in een klein vluchtelingenkamp woont. Ze leren de Iraakse Alice kennen, die deel uitmaakte van een gefortuneerde familie, tot die van de ene op de andere dag uit de gratie viel van Saddam. Ze leeft nu in Beiroet waar ze eten rondbrengt bij gezinnen die gevlucht zijn voor IS. Ook hebben Nadia en Merijn een ontmoeting met Tv-kok Deema, een beroemde personality in Jordanië. Het duo wordt gevraagd om mee te koken in haar dagelijkse liveshow.

De eerste aflevering van ‘Op zoek naar de granaatappel’ is vanavond te zien om 19.20 uur op NPO2.