De Nieuwe Maan – 22 september

Heilige huisjes
Schoppen tegen heilige huisjes in de moslimgemeenschap is niet zonder risico. Moslims die kritiek uiten op de eigen groep hebben het niet makkelijk. Vaak gaat dat gepaard met heftige reacties tot aan dreigementen.

Vrijdag ontvangt De Nieuwe Maan mensen die hun nek durven uitsteken. Televisiemaker Fidan Ekiz, politieagent & gay ambassadeur Souad Boumedien en vicevoorzitter Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) gaan praten over hun ervaringen.

Film: Jungle
Het Nederlands Film Festival (NFF) is begonnen en de komende tien dagen staat Utrecht in het teken van de Nederlandse film. Daarom besteedt De Nieuwe Maan deze week aandacht aan twee films van jonge talenten, die op het NFF vertoond worden.

Jungle is een drama over de gevoelens en drijfveren van vluchtelingen in het beruchte kamp van Calais, op weg naar een leven zonder oorlog. De film Jungle van Hetty de Kruijf is genomineerd voor maar liefst twee Gouden Kalveren, waaronder beste televisiedrama en voor beste acteur.

Filmmaakster Hetty de Kruijf en hoofdrolspeler George Tobal schuiven aan om te praten over de film en de felbegeerde prijzen.

Nog meer film: Malik
De tweede film van deze week is Malik van regisseur Shady El-Hamus.

Malik is een meeslepende drama waarin de twee totaal verschillende varkensboer Ben en gedetineerde Amir in een extreme situatie wederzijds begrip vinden. Aan tafel schuiven de getalenteerde regisseur Shady El-Hamus en hoofdrolspeler Bilal Wahib.